Kdo necítí bolest, bolestí žije.

Queeni - královny hudby

8. června 2009 v 21:01 | B.A.P. |  Music
Rozhodla jsem se zde vystavit článek o skupině, která podle mě výrazně formovala tvář současné hudby. Doufám, že se mi podařilo ho napsat na úrovni, protože ji považuji za mimořádný fenomén a chovám k ní velkou úctu. Myslete si co chcete, ale The Queen do starého železa nepatří a i moje generace je může poslouchat a není to žádné utrpení pro sluchové orgány. Píšu o ní v minulém čase, sice se stále objevují pokusy o její znovuoživení, ale pro mě (a doufám, že i pro většinu ostatních) zemřela hudební formace Queen současně s Freddiem. R. I. P., Freddie, v našich srdcích žiješ dál...








Nechci být nějak přehnaně patetická, ale tak nějak si to nemůžu odpustit... Stejně jsem hluboce přesvědčená, že bylo dobře, že Queeni skončili na vrcholu slávy, tak nějak mi přijde pod jejich úroveň pořádat trapné comebacky jako jiné třesoucí se plešaté mumie hudební scény (s vyjímkou Iggyho Popa a Keitha Richardse - ti vypadaj mumifikovaně od dvaceti).

Tak nějak si myslim, že bych sem mohla klepnout pár zajímavostí ze života kapely. Jenom tu prosím nehledejte žádné pikantnosti ze sexuálního života Freddieho, to byla a pořád je jeho soukromá věc a já to uznávám.


Queen byli založeni roku 1970 v Londýně. Původně skupinu tvořili kytarista Brian May, zpěvák Freddie Mercury a bubeník Roger Taylor o rok později se k nim přidal baskytarista John Deacon. Kapela vznikla z kapely Smile, název si prosadil Freddie, původně se měli jmenovat Grand Dance (hrozné, eště že měl Freddie rozum). První album Queen nemělo extra úspěch, i když na začínající kapelu to bylo ucházející. Další dvě alba již byla na pátém a druhém místě v žebříčku nejprodávanějších. Bomba s názvem Queen vybuchla roku 1975 s deskou A Night at the Opera, kde byl mimo jiné singl Bohemian Rhapsody, dodnes mnohými považovanou za nejgeniálnější píseň všech dob.

Freddie Mercury


Freddie Mercury (1946-1991) se narodil v Zanzibaru jako Farrokh Bulsara, jeho rodiče pocházeli z Indie. Roku 1964 se rodina přestěhovala do Británie. Tady je pár střípkovitých informací a dva citáty:

Pravé jméno Farrokh Bulsara (anglická verze jména je Farookh)
Datum narození 5. září 1946 na ostrově Zanzibar (Tanzánie)
Datum úmrtí 24. listopadu 1991
Rodiče Bomi a Jer Bulsarovi
Výška 5 stop 9,5 palce (cca. 176,53 cm)
Barva vlasů černá
Barva očí tmavě hnědá
Vzdělání Ealing College, London
Děti žádné,ale v jeho domě žilo několik koček, které považoval tak trochu za svoje děti (např. Oskar, Delilah, Tiffany, Goliath….)
Oblíbená zpěvačka Aretha Franklin
Oblíbená herečka Marilyn Monroe
Oblíbený film Někdo to rád horké
Oblíbené umělecké odvětví balet a opera
Oblíbený nápoj šampaňské, ledově vychlazená vodka (nejlépe s tonikem)
Oblíbené jídlo cokoli indické
Skupiny před Queen Wreckage, Sour Milk Sea
"Když jsme začínali, hráli všicni rockeři v džínách. A najednou se objevil nějaký Freddie Mercury v obleku od Zandry Rhodesové, nalíčený a s černě nalakovanými nehty. Bylo to pro ně šíleně pobuřující."
Freddie Mercury (1984)

"Na smrt Freddie Mercuryho jsem se připravoval od doby, co jsem slyšel o jeho nemoci AIDS. Kdybych neměl jako dítě kolem sebe slova a verše Freddie Mercuryho, kterých jsem se držel, nevím, kde bych teď byl....Neznám lepšího učitele v celém mém životě."
Axl Rose, Guns N'Roses

Diskografie The Queen:

Studiová alba
  • 1973: Queen
  • 1974: Queen II
  • 1974: Sheer Heart Attack
  • 1975: A Night at the Opera
  • 1976: A Day at the Races
  • 1977: News of the World
  • 1978: Jazz
  • 1980: The Game
  • 1980: Flash Gordon soundtrack ke stejnojmennému sci - fi filmu
  • 1981: Greatest Hits výběr největších hitů z let 1973 - 1980
  • 1982: Hot Space
  • 1984: The Works
  • 1986: A Kind of Magic
  • 1989: The Miracle
  • 1989: At The Beeb BBC nahrávky z počátku 70.let
  • 1991: Innuendo
  • 1991: Greatest Hits II výběr největších hitů z let 1981 - 1991
  • 1992: Classic Queen americká obdoba Greatest Hits II
  • 1995: Made In Heaven
  • 1997: Queen Rocks výběr z rockových nahrávek Queen, obsahující jednu nahrávku novou bez Freddieho Mercuryho
  • 1999: Greatest Hits III navazuje na předchozí dva výběry Greatest Hits
  • 2006: Stone Cold Classics americká obdoba Queen Rocks
Živá alba
  • 1979: Live Killers
  • 1986: Live Magic
  • 1992: Live at Wembley '86
  • 2004: Queen On Fire - Live at the Bowl
  • 2007: Queen Rock Montreal
Queen + Paul Rodger
(tady se jedná o již výše zmiňovaný pokus o návrat kapely... No, nechám to radši bez komentáře...)
  • 2005: Return Of The Champions záznam koncertu
  • 2008: The Cosmos Rocks

Můj TOP5 písní

Kdo jste ještě Queeny pořádně neposlouchali, mažte na Youtube (doporučuju především koncert Live Aid Wembley z roku 1985) a koukejte a poslouchejte a nechte se unést :) No a na závěr, nezapomeňte do komentářů připsat tenhle tag:

°¨¸"ø¤º°¨"ø¤º°¨°º¤ø"¸¨°º¤ø"¸ ¸" º¤ø"¸
¨°º¤ø" ¸QUEEN FOREVER!!!!º¤ø"¸
¸"ø¤º°¨¸"ø¤º "¸¨°º¤ø"¸¸" ¸"ø¤º from Czech Republic !!!!

Stejně jako tisíce dalších z celého světa... A setřete slzu dojetí... (Bože, už jsem zase pateticky dojemná... Ale jinak to nejde). Tak tady je těch mých pět nejoblíbenějších:
Crazy Little Thing Called Love
  1. Show Must Go On
  2. Bohemian Rhapsody
  3. I Want to Break Free
  4. Radio Ga Ga
No a úplně nakonec. Schválně mlžím ohledně Freddieho smrti. I přes to, že se dá dohledat spousta "špeků". nepotěším vás. Snad jen dvě věty. Umřel na AIDS - s největší pravděpodobností kvůli tomu, že byl homosexuál. Nechci, aby to bylo pochopeno jakkoliv špatně, proti homosexuálům opravdu nic nemám a rozhodně to neznamená, že homosexualita způsobuje AIDS. Ale u Freddieho to nejspíš tak bylo.

Kdo baží po dalších informacích, odtud jsem čerpala a najdete tam téměř všechno:

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 .... .... | 10. června 2009 v 17:59 | Reagovat

Zkus hadat kdo ti hlasoval v ankete xD

2 StarChild StarChild | Web | 22. října 2011 v 10:43 | Reagovat

Geniální skupina s nejlepším zpěvákem všech dob!!! To jsou Queeni!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama